Jag fick ett mejl...
Jag fick ett mejl...
Hej allihop!
Jag fick ett mejl ang. jämställdhet och segregationen på arbetsmarknaden. Detta fick mig att fundera lite. Är det ett problem att kvinnor jobbar med traditionellt ”kvinnliga” yrken och män med ”manliga”? Avsändaren funderade i banor som att det må väl vara hänt om kvinnor själva väljer att jobba med att ta hand om människor och män med mer tekniska områden. Däremot borde lönen vara lika hög för ”kvinnliga” yrken som för ”manliga” eftersom det är ett viktigt jobb att ta hand om folk. Därmed skulle ju även lönediskrimineringsproblematiken vara löst.
En chockhöjning av lönerna inom serviceyrken kommer förmodligen inte att ske inom en överskådlig tidshorisont. Därför kan vi ju roa oss under tiden med att filosofera kring frågan. Det finns lite olika svar att komma fram till beroende på vem man frågar. Ibland tröstar jag mig med att det kanske inte går att få svart på vitt utan att man kan komma ganska långt genom att se på fenomenet med olika glasögon.
Vi kan ju anta att individerna i populationen, män och kvinnor i arbete, själva väljer att söka de jobb som de är intresserade av:
1. Frågan är varför den ena gruppen tenderar att hamna på den ljusblå planhalvan av arbetsmarknaden och den andra gruppen på den rosa.
2. Sen kan man ifrågasätta varför dom på den rosa halvan får mindre betalt och en massa deltidsanställningar.
3. Är det efterfrågan eller utbudet?
4. Är det så att dom på den rosa planhalvan tycker att deltid och låga löner är attraktivt och känner att dom vill ha just dom jobben?
5. Eller är det så att deras arbetsgivare tycker att det jobb dom utför inte är värt så mycket pengar?
6. Är felet att kvinnor har en dragning till "kvinnliga" arbetsuppgifter med dåligt betalt?
7. Eller värderas arbetet lågt eftersom det utförs av kvinnor (det brukar ju heta att kvinnor är kassa på löneförhandling)?
8. Och varför dras kvinnorna till just de jobben?
9. Är det arv eller miljö?
10. Fostras kvinnor av kulturen till att acceptera att dom har specialistkompetens att utföra lågbetalt arbete...
11. ...eller har biologin bestämt det?

Jag brukar själv inte komma så långt i arv-miljö-diskussionen utan landar oftast i "sanningen ligger förmodligen någonstans mitt emellan" och det är ju inte direkt någon slutsats värd namnet.
För att slira lite åt det akademiska hållet och återkomma till glasögonen brukar jag ibland, för att slippa arv/miljö/"kön: lika-eller-olika"-diskussionen, reflektera över dessa saker i termer av position i stället.
Man börjar i så fall med att acceptera (även om det tar emot...) att det finns en positionsordning som är bestämd sedan årtusenden tillbaka, där den ena gruppen är överordnad den andra. (Det låter inte så kul, men om vi antar detta för resonemangets skull...)
Sedan funderar man över vilka konsekvenser i beteendet som denna positionsordning ger. Den överordnade gruppen kommer att anstränga sig för att poängtera att de två grupperna är väldigt olika varandra för att legitimera sin position (det är "naturligt" att flickor leker med dockor och pojkar med bilar). Den underordnade gruppen kommer att utveckla ett beteende som är passivt och service-minded gentemot den överordnade gruppen, eftersom de har något att vinna på att vara snälla mot den överordnade gruppen, kanske ett fint äktenskap med livslång försörjning t ex, om man ändå inte förväntas förvärvsarbeta då man tillhör den gruppen som normalt tar hand om hushållsnära uppgifter, gratis.
Om man lägger män/kvinnor/arv/miljö åt sidan och i stället analyserar situationen lite grovt utifrån position, kan man nå spännande insikter. Utifrån positionsperspektivet spelar det ingen roll vilken planhalva man föds att tillhöra (om man är blå eller rosa, förväntas leka med bilar eller dockor). Det handlar mer om vilken position man accepterar och agerar utifrån. Man kan passera mittlinjen från båda håll för att göra karriär, om man så vill. Sen kan man för skojs skull testa att tänka så här också: Tänk om kategorierna avskaffades helt, då skulle inte den ena vara underordnad den andra.
Vad tror ni?
/rosakatten - väntar vid min mejlbox
Kommentarer
Trackback